Blog detail

Interviu pentru Netocratic: Cum pot tehnologiile digitale să îmbunătățească procesul de învățare
Interviu pentru Netocratic: Cum pot tehnologiile digitale să îmbunătățească procesul de învățare
By admin In Stiri si evenimente Posted 05/01/2016 0 Comments

Mulți consideră că educația este un sector foarte conservator, dominat de autorități guvernamentale și de instituții educaționale tradiționale, în care există foarte puține șanse pentru antreprenori. Deși acest lucru este parțial adevărat, totuși acest sector poate oferi șanse interesante în domeniul afacerilor, având în vedere că toate aspectele vieții noastre, de la muncă la interacțiuni sociale, se digitalizează din ce în ce mai mult.

Programa școlară tradițională se conformează și ea aceastei tendințe. Toată lumea este acum conștientă de acest lucru. Cu toate astea, atunci când am deschis Ascendia, în 2007, tendința aceasta nu era atât de pronunțată nici în țara mea natală, România, nici în restul lumii.

Ideea mea era una simplă: De ce să nu folosim tehnologia pentru a îmbogăți experiența învățării? Firește că un curs de biologie ar fi mult mai interesant la grădina zoologică, însă următoarea opțiune cea mai avantajoasă este de a vedea măcar niște modele 3D interactive ale animalelor, clipuri și explicații, și nu în ultimul rând, un joc eLearning. Și această idee a evoluat.

Mă uit acum la tendințele de peste tot din lume: părinții le cumpără copiilor tablete și alte dispozitive moderne sau le oferă acces la jocuri al căror scop principal este să-i distreze. De ce să nu folosim aceleași tehnologii pentru a crea jocuri educaționale care să îmbine distracția cu învățatul? Așa a apărut prima noastră serie de produse EduTeca pentru preșcolari, iar în prezent avem mai mult de 14 astfel de produse. Căutați „Arca lui Noe” creată la Ascendia și veți înțelege despre ce e vorba.

Conținutul eLearning pentru copii reprezintă un sector într-o rapidă dezvoltare, întrucât aceștia își petrec din ce în ce mai mult timp în fața tabletelor, și de asemenea, mulți părinți vor ca abilitățile lor digitale înnăscute să fie folosite în scopuri mai bune. În același timp, și întregul proces de învățare din școli și universități traverseză o schimbare de paradigmă. Profesorii nu mai sunt singura sursă din care se pot dobândi cunoștințe, deoarece informațiile sunt disponibile peste tot. Noua funcție a profesorilor este atât de a-i îndruma pe elevii care parcurg un conținut educațional către cele mai bune și mai complete surse, cât și de a le explica cum să învețe și ce anume.

Cum puteți câștiga de pe urma noilor tendințe în educație ? Iată câteva idei.

  • Colaborați cu școli de stat și cu autorități în materie de educație și oferiți-le soluții de eLearning și resurse educaționale digitalizate. Școlile tradiționale sunt în curs de transformare, unele mai lent decât altele, însă această tendință se va manifesta în continuare, iar proporția conținutului electronic în instituțiile de învățământ va crește în următorii 5-10 ani. Tabletele vor ajunge în curând să completeze manualele de la clasă, așadar calea către succes este optimizarea conținutului pentru diverse dispozitive mobile.
  • În afară de eLearningul pentru copii, eLearningul corporatist se dezvoltă din ce în ce mai mult. Companiile și-au dat seama de eficiența resurselor online și a celor digitale, precum și de faptul că pot economisi folosind aceste metode pentru a-și pregăti angajații. În loc să le ofere ședințe de pregătire față în față și materiale de studiu scoase la imprimantă care sfârșesc adeseori prin a fi aruncate la scurt timp după ce se încheie perioada de training, de ce să nu investească într-un curs eLearning la care angajații pot avea acces oricând și oriunde? Pentru a crea o experiență eLearning utilă, este important să se aibă în vedere concizia conținutului care alcătuiește cursul, interactivitatea acestuia și ușurința de a-l parcurge. În calitate de producători de conținut electronic cu o mare experiență, am ajuns la concluzia că multe sisteme de gestiune a învățării folosite de numeroase companii sunt prea greu de folosit, ajungând să fie abandonate într-un final de un număr mare de utilizatori. Oferta noastră a fost adaptată acestor condiții, iar Ascendia a realizat un sistem de gestiune a învățării compatibil cu orice dispozitiv și ușor de folosit, având cele mai importante caracteristici pe care le caută trainerii și utilizatorii. Acest sistem a devenit unica noastră ofertă de vânzare pentru clienții corporatiști.

Sfaturi pentru tinerii antreprenori

Nu e ușor să deschizi o afacere nouă, iar majoritatea cunoștințelor unui tânăr antreprenor sunt dobândite în urma unor experiențe neplăcute. Iată câteva lucruri pe care aș vrea să le împărtășesc tuturor antreprenorilor aflați la început de drum, indiferent de sectorul în care activează:

  • Diversitatea este capitală. Proverbul englezesc „niciodată nu-ți pune toate ouăle în același coș” este perfect întemeiat. Să nu vă bazați niciodată pe un singur produs sau serviciu și să aveți mereu un plan de rezervă. Testați piața și adaptați produsul în funcție de ceea ce se cere. Acest sfat este foarte bun, mai ales pentru cei care se bazează în afacerea lor pe un singur contractant căruia îi vând toate produsele. Este indicat să aibă un astfel de partener la început de drum, dar dacă intervine vreo problemă sau colaborarea încetează dintr-un motiv sau altul, afacerea nu ar trebui să se blocheze. Așa că diversitatea este capitală.
  • Nu încercați să faceți totul singuri. Este indicat să aveți o echipă bine pregătită și competentă la dispoziție. Eu personal încerc să împart sarcinile pe cât de mult posibil, dar am în permanență senzația că m-aș fi descurcat mai bine decât cei cărora le-am încredințat o anumită treabă. E o provocare foarte mare să găsești puterea de a împărți respobsabilitățile. În calitate de patroni, ar trebui să vă concentrați asupra aspectelor celor mai importante ale afacerii voastre și să asigurați un bun mers al acestora, dar nu este necesar să și faceți voi înșiși ceea ce trebuie pentru ca respectivele aspecte să fie în regulă. Probabil că ați îndeplini anumite sarcini mai bine, dar afacerea nu va evolua niciodată dacă toate procesele depind în întregime de voi. Există o limită a ceea ce puteți face.
  • Este foarte bine să fiți autodidacți, dar dacă vă aflați în continuare pe băncile școlii sau ale facultății, căutați un curs de antreprenoriat care să vă învețe ce trebuie să faceți pentru a porni o afacere proprie în țara în care vă aflați. Eu am urmat un program de simulare a managementului și economiei organizat de ONG-ul internațional Junior Achievement – Young Enterprise Europe, care m-a ajutat să înțeleg multe aspectele practice implicate de lansarea și conducerea unei companii. Ar trebui să știți cum se pregătește un plan de afaceri, cum puteți prezice care vor fi câștigurile și cheltuielile implicate, cum să alcătuiți o strategie de piață și de vânzare ș.a.m.d. Asemenea cursuri vă vor ajuta să vă susțineți afacerea mai bine și vă vor pune în legătură cu viitorii antreprenori care au o gândire asemănătoare cu a voastră. Este esențial să aveți astfel de cunoștințe și de relații pentru a vă menține motivația și buna-dispoziție atunci când lucrurile nu merg tocmai așa cum ar trebui (ceea ce se va întâmpla, cu siguranță, la un moment dat).
  • Când faceți angajări, căutați persoane mai pricepute decât voi înșiși, măcar la anumite domenii. Dacă îi puteți atrage în afacerea voastră, câștigul este foarte mare. De obicei, antreprenorii sunt experți într-un anumit domeniu. Drept urmare, vor avea tendința de a căuta tot experți, persoane cu același grad de profesionalism. Provocarea constă în identificarea corectă a experților în domenii care completează propriile lor cunoștințe, oameni indispensabili pentru afacerea lor.
  • Nu în ultimul rând, dacă vreți să porniți o afacere, aveți nevoie de oameni de încredere. Priviți în jurul vostru. Știu că nu e indicat să includeți membri ai familiei în afacere, dar dacă sunt potriviți, beneficiile vor fi numeroase. La Ascendia, printre colegii mei se numără soția și fratele meu. Chiar dacă întâmpinăm, uneori, dificultăți, există multe avantaje ale faptului că-i am alături de mine. Drept urmare, această opțiune merită să fie luată în considerare.

Și, ca un ultim sfat, când credeți că lucrurile nu pot merge mai rău de atât, să știți că se poate, de fapt. E foarte important să aveți mereu în vedere faptul că cele mai mari succese sunt precedate de cele mai mari provocări.

Sursa: http://www.netocratic.com/digital-technologies-learning-ascend-design-89203

CLIENTS