Our portfolio: Război Politic

overview

Proiectul „Să îi responsabilizăm”, desfășurat în iunie 2015 de organizațiile E-Civis și NDI România, a avut scopul de a-i învăța pe tinerii de vârsta liceului cum funcționează alegerile, cum se fac campaniile, cum se votează ș.a.m.d. În cadrul acestui proiect, Ascendia a creat jocul „Război politic”, ce include personaje de pe scena politică românească din 1989 încoace.

La începutul jocului, adversarii își aleg partidele pe care vor să le reprezinte și județele în care să-și îndeplinească funcția. Există două pachete de cărți de joc – unul de bază, iar celălalt conținând resurse utile. La începerea jocului, fiecare dintre cei doi primește câte cinci cărți din pachetul de bază. Cărțile din mâna unui jucător nu devin vizibile pentru adversar decât dacă sunt folosite; altfel, ele rămân ascunse. Cel care începe jocul este ales aleatoriu, iar jucătorul care dă prima carte alternează la fiecare rundă.

Pachetul de bază este alcătuit din 78 de cărți pe care sunt reprezentate figurile a cinci președinți, 13 prim-miniștri, 59 de parlamentari, iar ultima carte este denumită „Alegeri anticipate”. Aceasta poate fi folosită oricând, mai puțin în ultima rundă a jocului, și marchează finalul partidei. Câștigătorul este cel care are cele mai multe cărți-resursă „Alegători” în mână.

Fiecare personalitate politică înfățișată pe cărțile de joc are trei parametri de care se poate ține cont în runda curentă, la alegerea jucătorului. Primul parametru posibil este „Experiența politică”, la calcularea căruia s-a ținut cont de perioada petrecută de persoana respectivă într-o anumită funcție publică, dar și de numărul total de ani de activitate politică. Cel de-al doilea parametru este „Avere”, alcătuit pe baza sumelor din conturile bancare, a numărului de terenuri, case, apartamente, mașini și obiecte de valoare. Parametrul al treilea este „Prezența online”, care depinde de existența unui blog, a unei pagini de Facebook și de numărul de aprecieri de pe aceasta. De fiecare dată când este folosită o carte, jucătorul ei trebuie să menționeze parametrul de care dorește să țină cont.

Câștigătorii fiecărei runde primesc patru puncte. Acestea pot fi folosite pentru a achiziționa cărți-resursă, ori păstrate pentru runda următoare.

Pachetul cu resurse conține cărți pe care jucătorii le pot folosi atât pentru a diminua puterea adversarilor, cât și pentru a obține anumite avantaje în cadrul jocului.

  • Opt cărți „Procuratură”. Folosirea acestei cărți duce la scăderea averii celuilalt jucător la zero.
  • Opt cărți „Scandal media”. Prezența online a adversarului este neutralizată atunci când este jucată această carte.
  • Nouă cărți „Curtea Constituțională”. Acestea afectează experiența politică a rivalului, diminuând-o cu 50 % pe durata unei runde de joc.
  • Opt cărți „DNA”, ce scad averea opozantului cu 50 % în runda în care sunt jucate.
  • Opt cărți „ONG”, prin care prezența online a adversarului este redusă cu 50 %.
  • Opt cărți „Reexaminare”. Utilizarea acestei cărți duce la augmentarea experienței politice a Președintelui cu cinci puncte, iar parlamentarilor din opoziție le este afectat același parametru, acesta scăzând cu un punct.
  • Opt cărți „Ordonanță de urgență”, care cresc experiența politică a Prim-ministrului cu cinci punte și scad același parametru al parlamentarilor adverși cu un punct.
  • Opt cărți „Alegător”. Toate atributele cărților folosite de cel care are această carte cresc cu un punct.

După ce runda este începută și este ales parametrul care se dorește a fi luat în considerare, cel de-al doilea jucător trebuie să folosească cel puțin o carte din pachetul de bază. Pe de o parte, el poate folosi o carte sau un set de cărți care au parametrul ales mai mare, câștigând runda în condițiile în care primul jucător nu mai întreprinde nicio acțiune. Pe de altă parte, poate juca o carte de o valoare mai mică a parametrului, utilizând cărți resursă pentru a suplimenta efectul acesteia. Runda poate continua atâta timp cât jucătorii doresc să riposteze unul la acțiunile celuilalt, terminându-se când unul dintre ei se declară învins.

Linkhttp://razboipolitic.ro/

information
  • Client : Asociația E-Civis
  • Date : 09/09/2014